Κυρ. Μητσοτάκης: Φάντασμα του παρελθόντος το οκτάωρο

«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ – Σκληρές απαντήσεις από την αντιπολίτευση

Με μια εξαιρετικά επιθετική και προκλητική ρητορική εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε το οκτάωρο ως «φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν», ενώ ισχυρίστηκε πως οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα ισχύουν μόνο αν τις ζητήσει ο εργαζόμενος.

«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», είπε κατά την εισήγησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: “Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου”.

Επιχειρώντας να κάνει το μαύρο άσπρο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμα πως “το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει”. Και συνέχισε λέγοντας πως η ελστικοποίηση είναι δικαίωμα του εργαζόμενου: “Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος”.

Ευχολόγια για τα εμβόλια τη στιγμή που φουντώνουν παγκοσμίως οι αναβολές

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς ως “σύμμαχο” για την υπέρβαση της πανδημίας, αποφεύγοντας να πάρει θέση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις αναβολές εμβολιασμών διεθνώς τόσο με το εμβόλιο της Johnson & Johnson όσο και με αυτό της AstraZeneca. Αρκέστηκε μόνο στις ευχές και στον ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πώς “παρακολουθούμε και εμείς τις εξελίξεις”. Και κατόπιν συνέχισε: “Πιστεύω, ελπίζω, εύχομαι ότι η καθυστέρηση των δεδομένων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι προσωρινή, όμως σε καμία περίπτωση -και θέλω να το επαναλάβω αυτό- κανείς δεν αμφισβητεί την ασφάλεια, αλλά κυρίως και τη σημασία των εμβολίων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”.

M. Ξενογιαννακοπούλου: Τόσο απλά και τόσο λειτουργικά… ο κ.Μητσοτάκης καταργεί το οκτάωρο

Σε δήλωση της η τομεάρχισσα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε σχετικά με τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις προωθούμενες αλλαγές:

«Η ομιλία σήμερα του κ.Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ αποτελεί μνημείο πρόκλησης και εμπαιγμού των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στον εργασιακό οδοστρωτήρα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», εννοώντας προφανώς την πραγματικότητα της κρίσης, της μείωσης των μισθών, της απορρύθμισης και της ελαστικής εργασίας χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και έλεγχο, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιβάλλει. Εξάλλου, κατά τον κ.Μητσοτάκη οι αγώνες και οι θυσίες του εργατικού κινήματος και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ένα «φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν»! Αναφερόμενος στο αντεργατικό νομοσχέδιο και στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, δήλωσε ότι «ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο». Να θυμίσουμε στον κ.Μητσοτάκη ότι η Συνθήκη της Λισσαβώνας αναφέρει το δικαίωμα στην απεργία και στη συλλογική διαπραγμάτευση, και ο ν.1264/82 κατοχύρωσε για πρώτη φορά στη χώρα μας τις βασικές συνδικαλιστικές ελευθερίες, αποτυπώνοντας το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που αμφισβητεί η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία! Όμως, η κορυφαία στιγμή της ομιλίας του κ.Μητσοτάκη είναι αναμφίβολα η αποστροφή του ότι η κατάργηση του οκταώρου μετά από 100 χρόνια «είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά.» Η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το «αφήγημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Οι εργαζόμενοι θα δώσουν ηχηρή απάντηση στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και θα δώσουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη στη Βουλή και στην κοινωνία!»​

ΚΚΕ: Τον λόγο έχουν οι εργαζόμενοι

Σε σχόλιο του σχετικά με την ομιλία Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά σημείωσε πως “εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση”. Αυτό που ξέχασε ο πρωθυπουργός, είναι πως με τους νόμους των 3 μνημονίων, που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, οι μισθοί, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι αποζημιώσεις, έχουν μειωθεί στο μισό. Οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρεται έχουν ήδη εξισωθεί προς τα κάτω, ενώ με τους νόμους για την απελευθέρωση των απολύσεων έχουν δοθεί όλα τα εργαλεία στην εργοδοσία για να πληρώνει ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, αν ο εργοδότης προειδοποιήσει λίγους μήνες πριν τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, η αποζημίωση που πληρώνει πέφτει και στο μισό. Ο κ. Μητσοτάκης επιστρατεύει φτηνά κόλπα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές του αιώνα. Τον λόγο πλέον έχουν οι εργαζόμενοι».

«Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν επιδοθεί σε έναν διαγωνισμό για το ποιος θα εισπράξει τα επικοινωνιακά οφέλη από ένα τυχόν άνοιγμα εν όψει του Πάσχα», τονίζει χαρακτηριστικά, ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μετά τα περισσότερα από 4.000 κρούσματα και το δραματικό αριθμό διασωληνωμένων, ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει σήμερα και ζητάει από αυτούς αυτοσυγκράτηση», σημειώνει.

«Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται εντελώς άβουλος και ανίκανος να ελέγξει, εκτός από την πανδημία, ακόμα και την ίδια την κυβέρνησή του», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Καπελώνουν διαρκώς τους επιστήμονες

Στο μεταξύ την επικοινωνιακή καταιγίδα με τα σενάρια των κυβερνητικών στελεχών βρίσκει αντίθετους τους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Θυμίζουμε ότι το αισιόδοξο γαλάζιο αφήγημα, στη σκιά της ασφυκτικής κατάστασης των νοσοκομείων, θεμελιώθηκε στη φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία» μαζί με τη διθυραμβική προαναγγελία ότι «θα διατεθούν 900.000 self tests σε κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές».

Τα τεστ αυτοελέγχου μετατράπηκαν σε «κλειδιά» και για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας στον απόηχο των επιφυλάξεων που διατυπώνει η επιστημονική κοινότητα για την εγκυρότητα του μέτρου. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του εμπορικού κόσμου για λειτουργία των καταστημάτων χωρίς ραντεβού. Παράλληλα, αντιστρέφοντας ξανά τους ρόλους με τους λοιμωξιολόγους, υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί το άνοιγμα από τις 19 Απριλίου εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής.

Πάντως αυτό που συζητείται – ίσως ανεύθυνα – στην παρούσα δραματική κατάσταση που βρίσκεται η υγειονομική κρίση στη χώρα είναι να ανοίξουν οι μετακινήσεις κατά το παράδειγμα του ανοίγματος του Λυκείου.

Δηλαδή οι πολίτες – ταξιδιώτες θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr κι από κει θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της Τροχαίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί